Duruş bozukluğu –Normal duruş
Duruş bozukluğu vücudun yanlış kullanımına bağlı olarak gelişmektedir. Duruş bozukluğu özellikle küçük yaştan itibaren çocuklarda ve genç erişkinlerde dikkatimizi çeker. Bir çok kişide sırt çantası kullanmak, hep öne doğru masa başında çalışmak, tabletler, bilgisayar, telefon kullanımı duruş bozukluğuna yol açar. Yani burada dengesiz bir kas gelişimi durumu vardır. Sırt kasları zayıf ön kaslar daha aktif ve kasılı durumdadır. İşte bu nedenle duruş bozukluğu durumunda sırt kaslarının güçlenmesi duruş bozukluğuna çözüm olmaktadır.
Postür (duruş), kişinin fiziksel ve ruhsal durumunu yaşantısı boyunca etkileyen önemli etkenlerden biridir. İnsanlarda duruş çeşitli faktörlerin etkisi altındadır. Bunlardan ailesel faktörler, yapısal bozukluklar ve alışkanlıklar duruş üzerinde belirleyici olmaktadır.
Duruş bozukluğu nedir ?
DURUŞ BOZUKLUĞU
Vücudun öne ve yana doğru eğriliyi oldukça sık rastlanan ve acaba duruş bozukluğu mu yoksa omurgada eğrilik mi var diye aileleri kuşkulandıran aslında ayırımı kolay ve çözümü olan bir durumdur.
Ortopedi polikliniğinde çekilen bir röntgen yardımıyla kolayca tanı koyulabilir. Normal bir duruşta yandan baktığımızda sırtımızda hafif bir kamburluk (kifoz) ve belimizde hafif bir çukurluk (lordoz) bulunmaktadır. Bu eğriliklerin artması veya azalması duruş bozukluğuna ve ağrıya yol açabilmektedir. Ayrıca omurgada önden ve arkadan bakıldığında olan eğriliğe ise “skolyoz” denilmektedir. Skolyoz tamamen farklı bir durumdur ve klinik muayene ve röntgen filmi yardımıyla tanı konur.
POSTUR DURUŞ KORSESİ KULLANILMALIMIDIR ?
Dik duruş korsesi kullanmayalım. Çünkü bu korseleri kullandığımız zaman kaslarımızın çalışmasını engellemiş oluruz kasları tembelleştiririz ve korseyi çıkardığımızda zayıflamış sırt kasları vücudu öne salarak kamburluğun artmasına neden olur. Daha dik dururken daha kambur duruma geliriz.
Masa başında uzun süre çalışanlar dikkatli olmalı Uzun süre masa başında çalışma, bilgisayar ve daktilo gibi klavyeli cihazların uzun süre kullanımı, çok fazla miktarda el işi yapanlar, çocukların okulda kendi boylarına uygun olmayan sıralarında oturması, çok küçük yaşlardan itibaren ağır sırt çantası taşımak, hatalı oturma, ayakta durma ve uyuma (uygunsuz yatak seçimi), aşırı kilolu olmak, duruş bozuklukları sonucu omuz ağrıları, boyun ağrıları, kürek kemikleri arasında ağrı, kol ve el bileği ağrıları en çok görülen şikayetlerdir.
0 yorum:
Yorum Gönder