DURUŞ BOZUKLUĞUNDA NELER YAPILABİLİR
Masa sandalye ve bilgisayarın uygun ergonomik koşullara göre düzenlendiğinden emin olun ve bilgisayar monitörü göz hizasında olmalı, sandalyede otururken ayaklar yere basmalı, dizlerin seviyesi kalça seviyesinden biraz daha yüksekte olmalı ve omuzlar rahat pozisyonda olmalıdır.
Çocuğun gözlerinde bozukluk varsa bilgisayarı veya kitabı daha iyi görebilmek için başını ve boynunu ileri doğru çıkartarak bakacaktır, bu da zamanla boynunun önde olmasına yani duruş bozukluğuna yol açabilir.
Ayrıca yana dönerek uyumak yararlı olacaktır. Boynunuzun tam altına ve bacaklarınızın arasına yastık koyarak uykunuzu destekleyin. Mümkün olduğunca yüksek topuklu olmayan ve yaylanmanızı sağlayan ayakkabılar tercih edin.
Telefonla konuşurken kulaklık kullanmaya özen gösterin. Kaslarınızı ve eklemlerinizi gün boyunca hareketli tutun. Taşıdıklarınızı vücudunuza yakın tutmaya çalışın. Bir süre oturduysanız kalkın ve yürüyüş yapın. Birkaç dakika olsa bile biraz hareket etmek iyi gelecektir. Egzersiz özellikle sırt kaslarını güçlendirilmesi günde on dakika yeterli olacaktır.
Yüzme, koşu, basketbol, dans, paten gibi spor ve aktiviteler çocuğun kaslarını kuvvetlendirecek hem de özgüvenini artıracaktır.
Çocuğunuzu ergenlik hakkında bilgilendirin. Çünkü özellikle buluğ çağında kızlar vücut gelişimini göstermemek için kambur durabilir.
Çocuğunuzun sandalyede ya da bilgisayar başında uzun süre hareketsiz kalmasına izin vermeyin. Belli aralıklarla kalkıp dolaşmasını ve otururken bazı germe hareketlerini yapmasını sağlayın.
Çocuğunuzun çok ağır çanta taşımasına izin vermeyin. Çok ağır çantalar zamanla sırt ağrılarına ve duruş bozukluklarına yol açabilir. Çantaların ağırlığı çocuğun vücut ağırlığının yüzde 10’unu aşmamalıdır. Ağırlığın her iki omuza eşit şekilde dağılması gerekir.Bu yüzden sırt çantası önemlidir.Çantayı hazırlarken ağır ve kalın kitaplar vücuda yakın hafif olanlar uzakta olacak şekilde yerleştirilmelidir.
0 yorum:
Yorum Gönder