Sağlık beslenme ile ilgili son yılların en merak edilen konularından biri, sanırım "Organik gıdalar gerçekten faydalı mı? Beslenme içeriği açısından organik olmayan gıdalardan farkı ne?" sorularının cevabıdır. İngiltere'deki Newcastle Üniversitesi'nden Prof. Carlo Leifert'un liderliğindeki bir ekip, bu soruların cevabını arayan "ilk araştırmaya" imza attı. Sonuç: Evet organik meyve, sebze ve tahıllar antiokdisan içeriği bakımından organik olmayanlara göre yüzde 19-69 arasında daha zengin.
Leifert'in ekibi, bu sonucu rakamsal olarak dikkate değer ve anlamlı buluyor. Çünkü organik tüketmek, günde önerilen beş porsiyon meyve ve sebzeden bir veya iki porsiyon kadar daha fazla antioksidan almak demek. Doktorlar, antioksidanın kardiyovasküler ve nörolojik ve bazı kanser hastalıklara yakalanma riskini azalttığını kabul ediyor. Şimdi bu veri, beslenme uzmanları arasında tartışmaya neden olmuş durumda.
Tartışmanın merkezindeki soru şu: "Organik beslenmek daha iyi beslenmek anlamına mı geliyor?" Londra'daki King's College'tan beslenme uzmanı Tam Sanders'a göre cevap, "Hayır." Sanders, "Önemli olan organik beslenmek değil, ne yediğin" diyor. Organik beslenmenin bir hayat biçimi sistemi olduğunu savunan Sanders, bunun satın alınan ürünün kimyasal içermemesi ve sektördeki büyük firmalarca yetiştirilmemiş olması yönündeki tercihten ibaret olduğunu söylüyor.
Dostlar, seçim sizin.
Dostlar, seçim sizin.
0 yorum:
Yorum Gönder