Ben dahil başta kadınlar olmak üzere herkesin zayıflamak için yaptığı yanlışlar var. İşte 7 zayıflama miti:
1.Öğün atlamak
Bir öğünü atlamanız kilo vereceğiniz anlamına gelmiyor ki, farklı görüşler olmakla birlikte en değerli öğün olarak kabul edilen kahvaltının atlanmasıyla obezite arasında bir ilişki kuruluyor. Öte yandan bir öğünü atladığınızda diğer öğünde daha çok acıkmış oluyor ve böylece daha çok veya daha tehlikeli şeyler tüketiyorsunuz. Ayrıca bu, metabolizma hızınızı da düşürüyor. Üç öğün yemekse metabolizmayı sabitliyor.
2. Light veya az yağlı gıdalar tüketmek
Evet marketten satın aldığınız light ürünlerdeki yağ oranı daha az ama onun yerini daha çok şeker alıyor. Bu sadece sütte geçerli değil. Çünkü yarı yağlı sütte alınan yağın yerine başka bir şey konulmuyor.
3. Ya sadece diyet yap, ya da sadece spor
Beslenme uzmanları, eğer söz konusu kilo vermekse ikisinin birlikte yapılması gerektiğini söylüyor. Ancak spor yapmanız eve gidince şekerli içecek ve bir dilim pasta yiyebileceğiniz anlamına gelmiyor. Kilo vermek için tahmin ettiğinizden daha çok kalori harcamanız gerek.
4.Kalori hesabı yapmak
Eğer aldığınız kaloriyi yakmıyorsanız kilo alacaksınız demektir. Ancak kaloriyi neden aldığınıza gelince…Eğer günlük almanız gereken kalori söz gelimi 1700 ise ve siz bu kaloriyi üç paket bisküviden almayı tercih ederseniz kilo veremezsiniz. Çünkü sistem sadece kalori değil, besinsel değerleri olan gıdalar tüketmek üzerine kurulu.
5.Çabuk değil, uzun soluklu yöntemleri seçin
Bir haftada 5 kilo, bir ayda 20 kilo vaat eden hap, çay gibi yanlış zayıflama yöntemlerinden uzak durun. Kısa çözümlere süreklilik kazandırmak imkansız. Onun yerine diyetinize bağlı kalarak dişinizi sıkın.
6.Karbonhidratlar kilo aldırır
Karbonhidrat olarak pastayı tercih ederseniz sizinle bir çözüme ulaşmamızın olanağı yok. Ancak tam tahıllı ekmek, makarna ve pirinç gibi önemli karmaşık (kompleks) karbonhidratlar enerji almanız için ideal seçenekler. Önemli olan doğru ölçüde almak!
7. Bir grup gıdayı tümden yasak kılmak
Eğer gluten alerjisinden kaynaklanan çölyak gibi bir hastalığınız yoksa glutensiz ürünleri tamamen beslenmenizden çıkarmanız karbonhidratları enerji kaynağı olarak alamayacağınız anlamına gelir. Eğer “Et, süt ve süt ürünleri yemem” diyorsanız, bu da uzun soluklu kalsiyum ve protein açığına neden olacaktır. Tabi vejateryen ve veganların bu son maddeye itiraz edeceklerini biliyorum. Ama bu konu hala beslenme uzmanları ve gıda endüstrisi içinde çözülemeyen bir konu. Bir not; on yıllardır et-süt ve ürünlerini yemediği halde protein eksikliği yaşamadığını iddia edenler de yok değil.
0 yorum:
Yorum Gönder